sâmbătă, 2 octombrie 2010

Probleme cu articulaţia gleznei

     Iarna, una dintre cele mai comune accidentări la nivelul membrelor inferioare pare entorsa gleznei. Ligamentele articulaţiei pot suferi o alungire bruscă sau
chiar o ruptură din cauza unei mişcări bruşte, într-un plan nenatural. Mecanismul ce produce leziunea se declanşează cel mai des când laba piciorului este înclinată spre interior. Iată câteva recomandări în cazul producerii unei astfel de entorse.
  • Nu scoateţi pantoful şi nu lărgiţi şireturile înainte de a agunge acasă sau la spital. Imediat ce ati scos încălţămintea, dacă nu aplicaţi un bandaj compresiv, articulaţia se va imflama şi nu va mai permite încălţarea pantofului.
  • Acasă, puneţi imediat gheaţă pe articulaţie, nu direct pe piele, ci înfăşurată în prosop.
  • Gheaţa se ţine pe gleznă cel mult 20 de minute. Între prima aplicare şi următoarea, lăsaţi să treacă o oră.
  • Ţineţi piciorul accidentat puţin mai sus. Dacă glezna se inflamează imediat, nu vă lăsaţi greutatea pe picior. Dacă devine şi dureroasă, este indicat să folosiţi cârje.
  • Apelaţi cât mai rapid la un control medical de specialitate, pentru a exclude prezenţa unei eventuale fracturi şi pentru a vi se aplica un bandaj compresiv, care previne o ulterioară imflamare progresivă a articulaţiei. Medicul va fi cel care va indica tratamentul medicamentos, precum şi aplicaţiile cu unguente şi tratamente fizice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu