joi, 2 decembrie 2010

Celulele şi vitaminele

În viaţa celulelor, vitaminele dezvoltă funcţiuni diverse şi foarte importante. Iată câteva :
  • vitamina A (retinol), indispensabilă pentru favorizarea producţiei de ARN (acidul ribonucleic), substanţa ce controlează sinteza proteinelor în interiorul celulei. Vitamina A este folosită în producerea rodopsinei, pigmentul vizual utilizat la lumină redusă. Vitamina A este esenţială pentru funcţionarea corectă a celulelor epiteliale. În deficienţa de vitamina A, celulele secretoare de mucus sunt înlocuite de celule care produc keratină, ceea ce conduce la xeroză. La sinteza glicoproteinei este necesară vitamina A. În deficienţe severe de vitamina A, lipsa glicoproteinei poate duce la ulcere corneale sau lichefiere. Vitamina A este esenţială pentru păstrarea intactă a ţesutului epitelial ca o barieră fizică împotriva infecţiilor; este implicată şi în menţinerea limfocitelor şi celulelor T sănătoase. Vitamina A poate fi necesară la hematopoeza normală; deficienţa cauzează anormalităţi în metabolismul fierului.
  • vitamina C (acid ascorbic) participă la procesele de respiraţie celulară şi contracarează acţiunea radicalilor liberi. Fructele citrice (lămâie verde, lămâie, portocală, grepfrut), tomatele şi cartofii sunt surse comune şi foarte bune de vitamina C. Alte alimente care sunt bune surse de vitamina C includ papaya, broccoli, varză de Bruxelles, coacăze, căpşuni, conopidă, spanac, pepene galben şi kiwi. De asemenea, merişoarele şi ardeii iuţi sunt surse bogate în vitamina C. Creierul, splina, plămânul, testiculul, nodul limfatic, ficatul, tiroida, mucoasa intestinului subţire, leucocita, pancreasul, rinichiul şi glandele salivare au o concentraţie de vitamina C de la 10 până la 50 de ori mai mare decât în plasmă. Vitamina C este necesară la sinteza dopaminei, noradrenalinei şi adrenalinei în sistemul nervos sau în glandele suprarenale. Este un puternic antioxidant. Nici un organ nu face rezerve de ascorbat ca funcţie principală a sa, aşa că organismul rămâne foarte repede fără această substanţă dacă nu există un aport continuu care să fie absorbit prin sistemul digestiv. Eventual, se poate ajunge până la deces în cazul în care deficienţa este neglijată.
  • vitamina E (tocoferol) protejează membrana, facilitând selectivitatea naturală a celulelor. Fiind puternic antioxidant, tocoferolul are un rol important în protejarea vitaminei A, a carotenilor şi a uleiurilor vegetale. De asemenea, vitamina E intervine favorabil în reproducere, în asigurarea funcţionării normale a glandelor sexuale şi a celor endocrine, înlesneşte depozitarea glicogenului în ficat şi în muşchi, inclusiv in muşchiul cardiac. Tocoferolul are următoarele proprietăţi: intervine în metabolismul grasimilor, al calciului şi al fosforului, ca şi în sinteza proteinelor; limitează producerea de colesterol; controlează eliminarea apei din organism; previne îmbătrânirea celulelor; întăreşte şi protejează inima şi arterele împotriva instalării aterosclerozei; fortifică musculatura şi ţesutul conjunctiv, ca şi funcţia sexuală şi capacităţile mintale; acţionează pozitiv asupra circulaţiei sanguine periferice şi a regenerării pielii; are efect diuretic şi hipotensiv; ajută la preîntâmpinarea producerii avorturilor; scade riscul instalării ischemiilor cardiace; atenuează ritmul procesului de îmbătrânire; este eficient in diabetul zaharat, arsuri şi răni greu vindecabile, atrofie testiculară, ovariană şi uterină, impotenţă, sterilitate feminină şi masculină; ameliorează ritmul de dezvoltare a organelor genitale la pubertate; intervine în caz de menstruaţii dureroase, tulburări de menopauză, tulburări de creştere la copii, în miocardite, angina pectorala şi insuficienţă cardiacă, ateroscleroza (cu excepţia hipotensivilor), putând atenua chiar şi simptomele afectiunilor deja instalate ; are rol benefic in tratarea eczemelor, acneei, psoriazisului, miopiei evolutive, a opacifierii cristalinului şi cataractei, ca şi in boala Parkinson etc.

Un surplus al celor trei vitamine, "biocatalizatori" ce provoacă reacţii fundamentale în echilibrul organismului, este necesar pe timpul vacanţelor : vitamina C întăreşte puterea de apărare a organismului în faţa acţiunii agenţilor externi. Vitamina A protejează pielea de alergii şi eczeme, menţinând-o tânără şi elastică. Vitamina E oferă un plin de energie muşchilor, solicitaţi poate mai mult decât în mod obişnuit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu