sâmbătă, 2 octombrie 2010

Evitaţi indigestia

        Excesele alimentare pe care mulţi dintre noi le comitem cu ocazia sărbătorilor şi nu numai, ne pot provoca mari neplăceri. Aceste excese sunt cu atât mai greu de tolerat de organism cu cât survin după o perioadă de post. Tractul gastro-intestinal necesită o perioadă de readaptare la consumul
de proteine şi grăsimi de origine animală, alminteri se pot crea situaţii periculoase - de exemplu, o pancreatită acută se poate declanşa ca urmare a unui prânz copios, mai ales dacă este stropit din belşug cu alcool.
          Specialiştii în nutriţie recomandă să respectaţi pricipiile unei alimentaţii sănătoase chair şi în timpul sărbătorilor. Nu uitaţi de consumul de legume şi fructe, care nu trebuie să lipsească nici în meniul de sărbătoare. Când sunteţi în vizită, nu vă umpleţi prea tare farfuria, căci este de aşteptat şi fiţi îmbiat să vă mai serviţi o dată. Acordaţi prioritate mâncărurilor pe bază de verdeţuri, ouălor şi cărnurilor slabe. Dacă dvs. sunteţi aceia care primiţi musafiri, alcătuiţi un meniu din care să nu lipsească aperitivele sub formă de salate şi o supă uşoară. La prepararea prăjiturilor, în loc de zahăr, folosiţi fructoză.
         După masa copioasă de sărbători sau de duminică, este recomandabil să beţi o cafea amară, care stimulează digestia. Limitaţi consumul de alcool, fără însă a-l exclude cu totul, deoarece în cantităţi mici alcoolul este un foarte bun stimulent al sucurilor digestive.
Dacă vă ştiţi predispus la indigestie, ajutaţi-vă organismul prin administrarea din timp a unor medicamente ce conţin enzime digestive. Digestia poate fi ajutată şi cu unele condimente precum ghimbirul, coriandrul şi busuiocul.
          Înlocuiţi băuturile răcoritoare carbogazoase cu sucuri naturale din fructe li legume. Foarte utile sunt sucul de aloe vera, infuzia cu seminţe de in, ceaiul de muşeţel sau de mentă. Indigestia provocată de consumul a prea multe ouă poate fi evitată sau uşurată dacă beţi un ceai de plante în care aţi adăugat o lingură de oţet de mere şi o lingură de miere de salcâm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu